Kad je Češka 2004. godine primljena u EU, cijene nekretnina naglo su dostigle svoj vrhunac. Sive, zgrade ružnih fasada, koje su se u socijalizmu održavalo slabo i nikako, počele su dobivati na vrijednosti još objavom datuma o pristupanju Češke EU. Slijedeći tu logiku i u Hrvatskoj bi se moglo očekivati nešto slično.

Investitori koji su ulagali u nekretnine dugo su bili okrenuti uglavnom Poljskoj i Češkoj, no to je potaknulo rast cijena nekretnina, pa investitori više nisu mogli dobiti brzi i željeni povrat novca. Zbog toga će se novac usmjeravati južnije, a nakon ulaska Hrvatske u EU vjerujem da će biti više investitora.

Dali smo spremni, te dali će stranci navaliti na našu obalu danom objavljivanja pristupanja EU?

Veliki interes koji je vladao za nekretnine u Španjolskoj prije nekoliko godina, splasnuo je i sve više građana EU želi pronaći nekretninu na mediteranskom području, zbog pristupačne cijene i lijepe i relativno netaknute prirode. U Španjolskoj je izgrađeno više od 750 000 stanova, što je više nego u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj zajedno, a pokupovali su ih imućni Britanci, Talijani i Nijemci. No Španjolsko tržište nema prostora za daljnju kvalitetnu ekspanziju pa se interes počeo pokazivati za druge zemlje, poput Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Albanije gdje su nekretnine, za pojmove građana EU, još uvijek relativno „jeftine“.

 

Od 01. veljače 2009. godine državljani Europske unije mogu nesmetano stjecati vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj pod istim uvjetima i na način kao što to čine i hrvatski državljani.

Veliki otežavajući faktori su vlasničke knjige su u groznom stanju, jer je uknjiženo tek oko pedeset posto nekretnina. U konačnici, vlasnik nekretnine je jedino osoba koja je upisana u zemljišne knjige. Katastar i zemljišna knjiga jedni su od temeljnih registara na kojima počiva svaka pravna država. U Hrvatskoj se prije dvije godine krenulo u objedinjenje katastra i zemljišnih knjiga, pod financijskom potporom Međunarodne banke za obnovu i razvoj. To su dobri signali za očekivani razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

Ulaskom Hrvatske u EU moglo bi doći i do smanjenja kamatnih stopa na kredite što bi moglo donijeti pozitivne pomake u segmentu potražnje nekretnina.

Stranci se najviše zanimaju za nekretnine na Jadranu, obzirom da Hrvatska nudi lijep i čist krajolik i relativan mir. Oni i dalje traže samo luksuz, a u našoj ponudi raskošne vile s bazenima su prava rijetkost.

Na cijeni bi mogli biti i nekretnine u Dalmatinskoj zagori i zaleđu. Ceste u kontinentalnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije su relativno dobre, 10 - 20 minuta je vožnje do mora, a prostor nije kontaminiran industrijom. Kad se jednom probije tunel kroz Biokovo, ugodnije će biti bogatom strancu u Zagvozdu, nego na prenapučenoj Makarskoj rivijeri.

Skorašnji završetak pregovora s Europskom Unijom mogao bi napokon popraviti lošu sliku domaćeg tržišta nekretnina.

Suche unserem Angebot

USLUGE AGENCIJE

Architectural design bureau "BANDUR PROJECT" is located in the centre of Makarska, Jadranska street
ARHITEKTONSKI BIRO BANDUR PROJEKT iz Makarske pruža kompletnu uslugu projektiranja te izrade svih v