Kad je Češka 2004. godine primljena u EU, cijene nekretnina naglo su dostigle svoj vrhunac. Sive, zgrade ružnih fasada, koje su se u socijalizmu održavalo slabo i nikako, počele su dobivati na vrijednosti još objavom datuma o pristupanju Češke EU. Slijedeći tu logiku i u Hrvatskoj bi se moglo očekivati nešto slično.

Investitori koji su ulagali u nekretnine dugo su bili okrenuti uglavnom Poljskoj i Češkoj, no to je potaknulo rast cijena nekretnina, pa investitori više nisu mogli dobiti brzi i željeni povrat novca. Zbog toga će se novac usmjeravati južnije, a nakon ulaska Hrvatske u EU vjerujem da će biti više investitora.

Dali smo spremni, te dali će stranci navaliti na našu obalu danom objavljivanja pristupanja EU?

Veliki interes koji je vladao za nekretnine u Španjolskoj prije nekoliko godina, splasnuo je i sve više građana EU želi pronaći nekretninu na mediteranskom području, zbog pristupačne cijene i lijepe i relativno netaknute prirode. U Španjolskoj je izgrađeno više od 750 000 stanova, što je više nego u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj zajedno, a pokupovali su ih imućni Britanci, Talijani i Nijemci. No Španjolsko tržište nema prostora za daljnju kvalitetnu ekspanziju pa se interes počeo pokazivati za druge zemlje, poput Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Albanije gdje su nekretnine, za pojmove građana EU, još uvijek relativno „jeftine“.

 

Od 01. veljače 2009. godine državljani Europske unije mogu nesmetano stjecati vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj pod istim uvjetima i na način kao što to čine i hrvatski državljani.

Veliki otežavajući faktori su vlasničke knjige su u groznom stanju, jer je uknjiženo tek oko pedeset posto nekretnina. U konačnici, vlasnik nekretnine je jedino osoba koja je upisana u zemljišne knjige. Katastar i zemljišna knjiga jedni su od temeljnih registara na kojima počiva svaka pravna država. U Hrvatskoj se prije dvije godine krenulo u objedinjenje katastra i zemljišnih knjiga, pod financijskom potporom Međunarodne banke za obnovu i razvoj. To su dobri signali za očekivani razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

Ulaskom Hrvatske u EU moglo bi doći i do smanjenja kamatnih stopa na kredite što bi moglo donijeti pozitivne pomake u segmentu potražnje nekretnina.

Stranci se najviše zanimaju za nekretnine na Jadranu, obzirom da Hrvatska nudi lijep i čist krajolik i relativan mir. Oni i dalje traže samo luksuz, a u našoj ponudi raskošne vile s bazenima su prava rijetkost.

Na cijeni bi mogli biti i nekretnine u Dalmatinskoj zagori i zaleđu. Ceste u kontinentalnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije su relativno dobre, 10 - 20 minuta je vožnje do mora, a prostor nije kontaminiran industrijom. Kad se jednom probije tunel kroz Biokovo, ugodnije će biti bogatom strancu u Zagvozdu, nego na prenapučenoj Makarskoj rivijeri.

Skorašnji završetak pregovora s Europskom Unijom mogao bi napokon popraviti lošu sliku domaćeg tržišta nekretnina.

Suche unserem Angebot

USLUGE AGENCIJE

Dr.sc. Miodrag Bandur i supruga Ivana Bandur, mr.oecc., višegodišnje iskustvo i znanje o poslov
Architectural design bureau "BANDUR PROJECT" is located in the centre of Makarska, Jadranska street